Een licht zilte lucht prikkelt de neus bij binnenkomst in restaurant de Oesterput. Niet gek, want de zee is dichtbij. Dichterbij zelfs dan je als gast zou denken: aan de andere kant van de glazen muur die het restaurant in tweeën deelt, bevinden zich de kreeftenbassins waar het zeewater zo naar binnen stroomt.

Zo’n driehonderd kreeften kruipen traag over de bodem van het bassin in restaurant de Oesterput, gelegen vlak achter de duinenrij van Blankenberge, België. Hun scharen geboeid om onderling confl ict te vermijden. In het vers aangevoerde zeewater vertoeven ze tot het moment van bereiding. Deze ‘oesterput’ is uniek: de oudste en grootste van België en rechtstreeks met de zee verbonden. De temperatuur schommelt rond de vier graden, optimaal. Als het warmer wordt gaan de kreeften te veel bewegen, dat komt hun vlees niet ten goede. En het kreeftenvlees, daar draait het om in de Oesterput. Tuurlijk, je kunt er oesters eten, maar Lobster is king , zoals op de servetten staat.

Kreeft op het menu Oesters zitten al lang niet meer in de bassins, de naam is een erfenis uit het verleden. In het jaar 1885 begon Pieter Devriendt een handel in zeevruchten. Hij beheerde bovendien de eerste oesterput van Blankenberge waar hij oesters kweekte. Inmiddels staat de vijfde generatie Devriendt aan het roer en is de groothandel omgetoverd tot een restaurant. Er worden geen oesters meer gekweekt, de oesterput is nu het domein van de kreeften. We zitten midden in het seizoen van de oosterscheldekreeft. Naast de fameuze Canadese kreeft staat deze exclusieve kreeft daarom op de kaart. “Het ganse jaar door verkopen wij Canadese kreeft. Oosterscheldekreeft wordt alleen van april tot half juli gevangen, zodat ze niet uitsterven,” vertelt Pieter Devriendt (25), achter-achterachter-kleinzoon van. “De Canadese kreeften worden ingevlogen in kartonnen dozen, ze kunnen koel bewaard zo’n 36 uur zonder water. Wekelijks krijgen we honderden kreeften binnen.”

Benieuwd naar het hele verhaal? Open de pdf: Kreeft is koning in de Oesterput

 

Voor het tijdschrift foodies schrijf ik restaurant-reportages.

Kreeft is koning
Getagd op: