“Eehm, mijn batterij heeft nog maar 17 procent”, zegt Merel van den Berg (18 jaar, HAN Nijmegen) enigszins bezorgd als ze binnenstapt bij haar vriendin Noortje Gradussen (18 jaar, ROC Nijmegen). De meiden komen net van voetbaltraining. En aan de keukentafel in Winssen checken ze meteen even wat er is gebeurd terwijl zij op het veld stonden. Via app’jes, snap’jes en instagram posts blijven ze op de hoogte.

Mette Ferwerda en Sofie Gradussen (beiden 16 jaar, Mondial College) zitten in hetzelfde voetbalteam en hebben bovendien een streak van 551 dagen. Een streak? Sofie: “Ja, dat zie je aan dat vlammetje, we hebben elkaar 551 dagen iedere dag een snap gestuurd.” “Dat is dus verslaafd”, merkt haar zus Noortje droogjes op. Verslaafd is misschien een groot woord, maar als de keuze is een week niet voetballen of een week zonder social media is die voor Sofie snel gemaakt: “Dan geen voetbal!” Nora Arendse (14 jaar, Pax Christi College), ook fanatiek voetbalster, twijfelt iets langer maar kiest uiteindelijk toch ook voor een week zonder voetbal.

Snappen en appen
De keuze tussen krant, boek of social media is ook niet moeilijk. De Maas en Waalse dames sluiten perfect aan bij het recente onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau: jongeren lezen minder, en in verhouding tot andere leeftijdsgroepen vaker van scherm (zie kader). Mette: “Vroeger las ik regelmatig boeken. Nu veel minder, alleen nog op vakantie.” Waarom deze manier van tijdsbesteding zo gedaald is? Sofie heeft wel een idee: “We hebben gewoon ander entertainment. Ik vraag me wel eens af wat ik vroeger eigenlijk deed als ik niks te doen had.”

Het hele verhaal lezen? Download de pdf!
LEZEN Boeken of Berichten

 

Voor businessmedia4all vertaal ik landelijk nieuws naar regionale artikelen.

Wat jongeren liever lezen: boeken of berichten?
Getagd op: