Ontbijten met een broodje ijs, het lijkt een kinderfantasie. Op het Italiaanse eiland Sicilië is het aan de orde van de dag.

“In alle vroegte komen we aan op Sicilië, Cataniá. Zelfs om 8 uur ’s ochtends is het al aardig warm. Bepakt en bezakt met onze bagage landen we op een terrasje; voor we verder gaan eerst ontbijt. De keuze is reuze, amandel, citroen of toch liever bosvruchten, pistache of sinaasappel? Een beetje verdwaasd kijken we de ober aan. Gewoon een broodje misschien? Si, si, si.. tuurlijk, een broodje. Maar welk ijs willen we erop? Zo verloopt onze eerste kennismaking met de fameuze brioche con gelato, een luchtig broodje van zoet briochedeeg gevuld met ijs naar keuze. Na een wat stuntelig begin (hoe eet je zo’n ding? Likken lukt niet omdat het broodje in de weg zit, happen in het koude ijs is ook niet ideaal) zijn we helemaal overtuigd. Die brioche met ijs willen we iedere dag als ontbijt.”

Dat de brioche con gelato niet alleen populair is als ontbijt of tussendoortje, blijkt uit de lange rijen voor de gelateria midden in de nacht. Niet een hartige snack, maar het broodje ijs vindt op het warme eiland gretig aftrek na een avondje stappen. De lange ijstraditie van Sicilië is onlosmakelijk verbonden met de vulkaan Etna met zijn besneeuwde top. In de tijd dat koelkasten en vriezers nog geen gemeengoed waren, haalden de eilandbewoners sneeuw van de vulkaan om koude dranken en ijs te maken en te koelen. Wie als eerste het ijs in een Frans briochebroodje serveerde, weten we niet. Wat we wel weten is dat het broodje niet als een klassieke, Franse brioche wordt gebakken. De flinke brioche met ‘kroon’ is wat groot voor het ontbijt, de Italianen maken er daarom kleine bolletjes van.

De brioche con gelato is ook naar Nederland overgewaaid. In de zomer staat het broodje bij diverse Italiaanse ijssalons op het menu. Roberto Coletti serveerde het broodje al eerder in zijn ijssalon Roberto Gelato in Utrecht.

Ik lever content voor korte rubrieken of blogs om een website actueel en interessant te houden. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Het beste ontbijt? Een broodje met ijs
Getagd op: