Het is zaaitijd voor Jaap Dun, akkerbouwer uit Musselkanaal. Maar begint hij te praten over Nuffield, dan zet hij zijn trekker even stil. Hij werd vorig jaar geselecteerd voor een Nuffield scholarship en reisde in tien weken door acht landen. Van Brazilië tot Singapore, Qatar, India en Amerika.

‘Het lijkt soms alsof je als boer je erf niet af kunt. Maar met een Nuffield scholarship merk je dat het wel kan. En meer nog, hoe inspirerend het is’, zegt Jaap Dun. Deelnemers aan een Nuffield scholarship duiken niet in de boeken, maar leren van collega-agrariërs over de hele wereld. Het is een uitwisseling die Nederlandse boeren inzicht geeft in de agrarische ontwikkelingen in de rest van de wereld.

Het Nuffield Fonds voor agrariërs werd in 1947 opgezet in Engeland met als doel meer informatie te verzamelen over innovatieve agrarische activiteiten over de hele wereld. Inmiddels is Nuffield een wereldwijde organisatie met ondernemerschap, duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel. Het Nuffield-netwerk bestaat uit ruim 1800 boeren. De Nederlandse tak van Nuffield sloot zich pas in 2014 officieel aan. Inmiddels is Nederland een echt Nuffield-land geworden.

Doel van de Nuffield-beurs is agrariërs met visie en ambitie de kans geven zich verder te ontwikkelen. Deelnemers hebben een eigen onderzoeksvraag waarop ze tijdens hun studieperiode van anderhalf jaar een antwoord proberen te vinden. Zes weken buitenland zijn een verplicht onderdeel van het programma.

Agrarische vraagstukken
Suzanne Ruesink deed mee in 2016. Ze runt met haar ouders een boerderij in de Achterhoek met melkvee en vleesvarkens. Jaarlijks organiseert ze hier met haar zus de Farm & Country Fair om mensen kennis te laten maken met de boerderij. Haar vraagstuk voor het Nuffield scholarship hing daarmee samen. Hoe kun je boer en burger verbinden?
Ruesink: ‘Bij koeien gaat dat wel, maar de gangbare vleesvarkenshouderij is minder knuffelbaar. In de VS bezocht ik een attractiepark gericht op de boerderij. In Engeland een bedrijf dat grote farmshops had geopend langs de snelweg. Mooie voorbeelden van hoe je de consument bereikt die verder van de agrarische sector af staat.’

Hele artikel lezen? Download de pdf!
Artikel Nuffield

 

Ik schrijf achtergrondverhalen bij het agrarische nieuws voor vakblad Nieuwe Oogst.

Kennis voor jezelf, je bedrijf en de agrarische sector
Getagd op: